Bezpečná Příbram

Policie informuje

Zpět na rozcestník

Kontrola zaměřená na chodce

Dnešní den se dopravní policisté zaměřili v Příbrami na chodce. Kontrolovali, zda se řídí světelnými signály a dopravní značkami. Chodci také nesmí překonávat zábradlí nebo jiné zábrany na vozovce.

Před vstupem na silnici se musí přesvědčit, jestli ji mohou bezpečně přejít, aniž by ohrozili sebe či ostatní účastníky silničního provozu. Musí brát ohled na vzdálenost a rychlost jízdy přijíždějících vozidel. Rozhodně nesmí vstupovat na přechod bezprostředně před blížícím se autem. Neexistuje absolutní přednost chodců na přechodech!

Při přecházení je dobré navázat oční kontakt s řidičem, případně pohybem ruky nebo přikývnutím ověřit, jestli vás šofér registruje. Na přechodu se pak chodí vpravo. Chodci při přecházení musí sledovat provoz, všímat si i ostatních jízdních pruhů. Jeden vůz jim umožní přecházení, v protijedoucím automobilu si motorista ani nevšimne, že někdo jde přes komunikaci. Chodci dále nesmí vstupovat na přechod, přijíždějí-li vozidla s právem přednostní jízdy, a musí dávat přednost tramvaji. Je-li na vozovce vyznačen přechod pro chodce nebo místo pro přecházení, je chodec povinen je užít, jestliže je od nich vzdálen do 50 metrů.

Další články:

Aktuální téma

Policie přijímá do svých řad nové kolegy

Policie ČR neustále hledá nové kolegy na volná služební místa. Novým policistům je vyplácen náborový příspěvek, ve Středočeském kraji ve výši 150 tisíc korun.

zobrazit více

Rychlý kontakt

Policie České republiky
Obvodní oddělení Příbram
Žežická 498, 261 23
Příbram V - Zdaboř

Tísňové volání:
158
Státní linka:
974 879 760

Městská policie Příbram
nám. T.G.M. čp. 121, 261 01
Příbram I

Tísňové volání:
156
Státní linka:
318 624 245

více kontaktů kontakt na střážníky