Bezpečná Příbram

Policie informuje

Zpět na rozcestník

Hate crime

Dne 21. března 2023 je Mezinárodním dnem boje proti rasismu. Někteří jedinci mohou mít předsudky, určité prvky netolerance, vůči některé společenské skupině, která se odlišuje od většiny např. barvou pleti, národností, sexuální orientací, politickým názorem, bezdomovectvím, náboženstvím, stylem oblékání nebo zdravotním postižením. Nic z uvedeného ale nikoho neopravňuje k útokům, ať už jde o fyzické násilí, psychický nátlak, verbální útok nebo útok na majetek.

S dynamickým rozvojem sociálních sítí se přesouvají nenávistné projevy do zdánlivě anonymního virtuálního prostoru. Sociální sítě jsou nejexponovanějšími místy interakce mezi lidmi, a proto se stávají i místem pro páchání trestné činnosti. Mnoho lidí se domnívá, že za jednání v on-line prostředí nenesou stejnou zodpovědnosti jako při běžných fyzických projevech ve veřejném prostoru, a že jim nehrozí žádný postih. Daná představa je však mylná.

Ve virtuálním prostředí se často jedná o vulgární nadávky či hrozby fyzickou likvidací. Tyto útoky jsou stejně bolestivé pro oběti, jako když k nim dochází přímo na ulici. Pokud dochází k nenávistným útokům v rámci diskusí na sociálních sítích, je možné reagovat bezprostředně „nahlášením příspěvku“ správci. Věc lze samozřejmě oznámit i na policii, pro tento případ je vhodné příspěvky a komentáře s nenávistným obsahem zálohovat – foto obrazovky, printscreen. Sice je svoboda projevu, která je dána Ústavou, avšak nesmí být napadána práva druhých. Pro oběti trestný činů z nenávisti jsou tady i specializované neziskové organizace, které jsou schopny pomoci, např. IN IUSTITIA.

Další články:

Aktuální téma

Policie přijímá do svých řad nové kolegy

Policie ČR neustále hledá nové kolegy na volná služební místa. Novým policistům je vyplácen náborový příspěvek, ve Středočeském kraji ve výši 150 tisíc korun.

zobrazit více

Rychlý kontakt

Policie České republiky
Obvodní oddělení Příbram
Žežická 498, 261 23
Příbram V - Zdaboř

Tísňové volání:
158
Státní linka:
974 879 760

Městská policie Příbram
nám. T.G.M. čp. 121, 261 01
Příbram I

Tísňové volání:
156
Státní linka:
318 624 245

více kontaktů kontakt na střážníky