Bezpečná Příbram

Policie informuje

Zpět na rozcestník

Vykradená auta

Na kriminalitě se nejvíce podílí majetková trestná činnost, zejména případy vloupáním, loni příbramští policisté řešili 423 vloupání. Nejčastější majetkovou trestnou činností je vloupání do ostatních objektů, což jsou sklepy, garáže a kůlny, v loňském roce jsme evidovali 131 případů. Na dalším místě je pak vloupání do vozidel, vloni jsme registrovali 118 případů, došlo k nárůstu o 59 činů. Šestašedesát vykradených aut bylo přímo ve městě Příbrami.

Stoprocentní ochrana automobilu před vloupáním neexistuje, ale existují opatření, kterými můžete pravděpodobnost krádeže věcí z vozu snížit. V první řadě je důležité řídit se sloganem „Auto není trezor“ a nenechávat na viditelných místech žádné věci, např. mobilní telefony, peněženky, navigace, kabelky. Velmi žádaným artiklem je pro zloděje také pracovní nářadí.

Vloupání do vozidla trvá jen několik vteřin. Pachatelé se do nich dostávají většinou násilím, kdy za pomoci různých předmětů rozbijí okénka či poškodí zámky dveří. Mnohdy zlodějům nahrávají sami majitelé či provozovatelé aut, kteří je zapomenou zamknout nebo je sice zabezpečí, ale nezaktivují zabezpečovací zařízení, např. zvukové alarmy.

Včerejšího dne přijali policisté v Příbrami tři oznámení o vykradení automobilů. V prvním případě si pachatel odnesl pouze balíček cigaret a jedno balení toaletního papíru. V druhém případě zloděje nalákala kabelka zanechaná ve voze. Našel v ní však jen jeden balíček cigaret. V posledním případě pak nenechavci vzali z auta kufr s nářadím, v němž byla příklepová vrtačka, sada vrtáků a dvě baterie k vrtačce. Celkem způsobená škoda u těchto třech případů činila 50 tisíc korun.

Základní preventivní rady:

nenechávejte ve vozidle žádné cenné věci,
věnujte pozornost zabezpečení aut,
pokud ve voze zabezpečovací zařízení máte, používejte jej,
nenechávejte automobil odemčený,
přemýšlejte, kde parkujete, odlehlá či tmavá místa zlodějům nahrávají.

 

Další články:

Aktuální téma

Policie přijímá do svých řad nové kolegy

Policie ČR neustále hledá nové kolegy na volná služební místa. Novým policistům je vyplácen náborový příspěvek, ve Středočeském kraji ve výši 150 tisíc korun.

zobrazit více

Rychlý kontakt

Policie České republiky
Obvodní oddělení Příbram
Žežická 498, 261 23
Příbram V - Zdaboř

Tísňové volání:
158
Státní linka:
974 879 760

Městská policie Příbram
nám. T.G.M. čp. 121, 261 01
Příbram I

Tísňové volání:
156
Státní linka:
318 624 245

více kontaktů kontakt na střážníky