Bezpečná Příbram

Podvodný bankéř, policista...

Zpět na rozcestník

Hlasový automat a SMS. Tak oberou důvěřivce falešní bankéři

Velmi sofistikovaný podvod zachytili bankéři ČSOB. Podvodníci do něj zapojují hlasový automat, podvodnou SMS a nakonec i falešného bezpečnostního experta. Jediným jejich cílem je získat od důvěřivců přihlašovací údaje k internetovému bankovnictví a následně i nadvládu nad bankovním účtem, načež uživatele oberou.

„Tento podvod je již skutečně sofistikovaný. Zazvoní vám telefon, po jeho zvednutí se ozve hlasový automat vydávající se za vaši banku s upozorněním, že vaše mobilní aplikace potřebuje update, a pokud ho chcete provést, máte stisknout ‚jedničku‘,“ popsali průběh podvodu bankéři z ČSOB. Pokud jim důvěřivci sednou na lep a jedničku na svém telefonu skutečně stisknou, hlasový automat oznámí, že prostřednictvím SMS zprávy zasílá odkaz pro stažení nové verze. Pak už jen automat poděkuje za spolupráci a zavěsí.

„V tuto chvíli zdánlivě nic nenasvědčuje tomu, že by se mohlo jednat o podvod, a ani si neuvědomíte, že jste právě naletěli podvodníkovi, který hlasový automat zneužil pro své podvodné jednání,“ doplnili pracovníci banky. Celý trik totiž spočívá v SMS zprávě, která přijde na mobilní telefon. O žádný update mobilního bankovnictví totiž nejde, odkaz uživatele nasměruje na podvodnou stránku, která imituje web banky. Prostřednictvím těchto stránek se snaží kyberzločinci vylákat z důvěřivců peníze.

„Odborně se tomu říká smishing. Pokud to uděláte, odevzdáte je přímo útočníkům, kteří se tak mohou zmocnit vašeho internetového bankovnictví či mohou získat údaje z vaší platební karty,“ varovali bankéři. Útok pokračuje dalším telefonátem od podvodníka, který se představí jako pracovník bezpečnostního oddělení. „Vysvětlí, že jste se nechali nachytat, ale že to vůbec nevadí, protože vám na počkání přihlašovací prvky zablokuje. Pokud na to skočíte, nejen že vaše přihlašovací údaje jsou stále aktivní, ale ještě navíc od vás získal čas na provedení podvodných transakcí,“ varovali pracovníci banky.

Podobný trik přitom zachytily podle agentury ČTK také další banky. Uživatelé by se měli mít rozhodně na pozoru. Pokud sednou podvodníkům na lep, je nutné co nejdříve kontaktovat svoji banku. Podle údajů společnosti Analytics Data Factory počet podvodných zpráv v porovnání s létem vzrostl před Vánocemi pětinásobně. Podvodníci se nejčastěji vydávají za známé dopravce a doručovatele, jako jsou Česká pošta, Zásilkovna, PPL, DHL nebo UPS, vedle toho ale také za populární obchodní platformy typu Alza či Booking.

„Cílové webové stránky se často tváří opravdu důvěryhodně. Podle našich analýz jsou přitom obvykle registrovány v Rusku, což výrazně zhoršuje boj proti nim. V následujících měsících bude forma podvodů ještě propracovanější a jejich počet bude narůstat. Lidé by si tak měli pečlivě ověřovat, kam své údaje zadávají,“ prohlásil Kamil Mahdal, šéf Analytics Data.

Zdroj: https://www.novinky.cz/clanek/internet-a-pc-bezpecnost-hlasovy-automat-a-sms-tak-oberou-duverivce-falesni-bankeri-40453345

Další články:

Aktuální téma

Policie přijímá do svých řad nové kolegy

Policie ČR neustále hledá nové kolegy na volná služební místa. Novým policistům je vyplácen náborový příspěvek, ve Středočeském kraji ve výši 150 tisíc korun.

zobrazit více

Rychlý kontakt

Policie České republiky
Obvodní oddělení Příbram
Žežická 498, 261 23
Příbram V - Zdaboř

Tísňové volání:
158
Státní linka:
974 879 760

Městská policie Příbram
nám. T.G.M. čp. 121, 261 01
Příbram I

Tísňové volání:
156
Státní linka:
318 624 245

více kontaktů kontakt na střážníky