Bezpečná Příbram

Policie informuje

Zpět na rozcestník

Kratom

Zneužívání psychoaktivních látek je celospolečenský problém. Světové společenství i jednotlivé státy legislativně regulují a represivně postihují nakládání s omamnými a psychotropními látkami, které mají potenciál nepříznivě působit na psychické a fyzické projevy uživatele. Nezanedbatelný je též negativní přesah do ekonomické, zdravotní a sociální oblasti společnosti. Relativně nově se na českém trhu objevily nové přípravky obsahující psychoaktivní látky. Jednou z nejznámějších a zejména mezi mládeží nejvyhledávanější látkou je KRATOM.

Kratom je psychoaktivní látka pocházející z rostliny Mitragyna speciosa, která roste převážně v Jihovýchodní Asii. V zemi původu je Kratom konzumován žvýkáním nebo louhováním sušených listů. Do Evropy a dalších západních zemí je vyvážen v podobě zeleného až tmavě zeleného prášku. Ten se poté konzumuje s vodou, čajem či slazeným nápojem. Je ho možné též zakoupit i v tabletách a v podobě tekutého extraktu.

Kratom má narkotické vlastnosti, které kombinují psychostimulační účinky a účinky podobné opiátům. Navozuje analgezii a mírnou euforii s rizikem respirační deprese nebo nepříznivých účinků na centrální nervový systém jako tradiční opiáty. V malé dávce má Kratom stimulující účinky, které jsou podobné účinkům kokainu nebo pervitinu. Uživatel zpravidla pociťuje zvýšený nárůst energie a euforie. Z tohoto důvodu bývá Kratom oblíbený zejména u studentů středních škol. Naopak vysoká dávka Kratomu má sedativní účinky srovnatelné s užitím morfia nebo heroinu.

Při užití malé dávky a navození stimulujícího účinky se může objevit zrychlené bušení srdce, svědění kůže, nevolnost, ztráta chuti k jídlu. Při dlouhodobém užívání se mohou objevit úbytky na váze, chronická únava. Po užití vysoké dávky Kratomu se výrazně nedoporučuje pít alkohol. Další negativní účinky mohou dále být zácpa, pocity zmatenosti a nadměrné pocení. Dlouhodobé užívání Kratomu se může výrazně podepsat na psychice uživatele. Jedinec se může potýkat s celkovým vyčerpáním, depresemi až psychózou. Velmi rizikové je užívání Kratomu s jinou psychoaktivní látkou. Při této kombinaci (například s marihuanou) může dojít k přetížení organismu vedoucí až k úmrtí. Pravidelné užívání Kratomu může vést k závislosti a následným abstinenčním problémům. S přerušením užívání jsou spojeny fyzické a psychické potíže.

Souhrnem narkotických účinků a závislostního potenciálu lze Kratom řadit mezi látky podobné kokainu, pervitinu, morfiu a heroinu, tedy tzv. tvrdým drogám. Z tohoto důvodu je Kratom ve většině států zařazen na seznam zakázaných látek a jeho distribuce, užívání a jiné nakládání je postihováno. Paradoxem současné právní úpravy je, že Kratom je v České republice zcela legální a jeho prodej je dosud blíže neupraven. Přestože například v Polsku nebo Slovensku je Kratom postaven na roveň dalších nelegálních drog, v České republice je volně prodejný. Kratom tak lze v práškovém stavu koupit ve veřejně přístupných automatech nebo zcela legálně objednat na internetu. Vysokým rizikem je věkové neomezení nákupu a tak tuto látku mohou zcela legálně kupovat i osoby mladistvé a nezletilé.

Kratom v současnosti představuje velké riziko zejména pro žáky základních škol a studenty středních škol, kteří vyhledávají jeho narkotické účinky. Vyjma výše popsaných rizik může Kratom představovat startovací látku k další drogové kariéře. Základem prevence před užíváním „legálních drog“ je znalost jejich účinků. Zejména rodiče by se neměli spoléhat pouze na právní regulaci, která není absolutním garantem selekce rizikových látek. V případě Kratomu je právní úprava nedostatečná a předejít případným rizikům je nutné zvýšením povědomí o negativních účincích této dosud volně prodejné látky.

kpt. JUDr. Milan Kocík, MBA
vrchní komisař

Další články:

Aktuální téma

Policie přijímá do svých řad nové kolegy

Policie ČR neustále hledá nové kolegy na volná služební místa. Novým policistům je vyplácen náborový příspěvek, ve Středočeském kraji ve výši 150 tisíc korun.

zobrazit více

Rychlý kontakt

Policie České republiky
Obvodní oddělení Příbram
Žežická 498, 261 23
Příbram V - Zdaboř

Tísňové volání:
158
Státní linka:
974 879 760

Městská policie Příbram
nám. T.G.M. čp. 121, 261 01
Příbram I

Tísňové volání:
156
Státní linka:
318 624 245

více kontaktů kontakt na střážníky