Bezpečná Příbram

Podvodné reklamy - společnost ČEZ

Zpět na rozcestník

Muž ze Šumperska chtěl investovat do akcií, online podvodníci ho obrali

Při snaze investovat do akcií ČEZu si nevybral vhodnou spolupráci muž ve středních letech ze Šumperska. Přes internetový vyhledávač si vybral jeden z odkazů a pustil se do obchodování s domnělým finančním makléřem. Za několik týdnů se ale ukázalo, že jde o internetový podvod. Škoda je v tomto případě vysoká, překročila jeden milion korun. 

Někdy v říjnu přišel muži středního věku ze Šumperska na mysl nápad, že by mohl peníze investovat do akcií energetické společnosti ČEZ. Ve vyhledávači si zadal klíčové slovo spojené s investováním a zvolil jeden z odkazů. „Stránky se mu zdály věrohodné, proto moc neváhal a s odhodláním pokračoval dál. Aby se mohl pustit do nákupu akcií, musel vyplnit kolonky, jako jsou jméno, příjmení, telefonní číslo a email. Netrvalo dlouho, ozval se mu finanční makléř, který se mu zdál důvěryhodný a udělal mu výhodnou nabídku. Poslal mu odkaz, přes který se zaregistroval a založil si účet u investiční společnosti nazvané Alfafin,“ specifikovala mluvčí Policie ČR Miluše Zajícová. 

Makléř dotyčnému sliboval rychlý a vysoký zisk a s touto vidinou si muž nainstaloval do notebooku i program pro vzdálené ovládání. „Přihlásil se do internetového bankovnictví a neznámý pachatel provedl s jeho svolením čtyři odchozí platby na dva zahraniční účty v celkové hodnotě takřka 1,2 milionu korun. Do svého zařízení si poškozený nainstaloval ještě další doporučené aplikace,“ upozornila mluvčí Zajícová. 

Po čase přišla od neznámého bankéře zpráva, že si může vybrat zisk ve výši téměř 100 tisíc amerických dolarů, avšak pro výplatu peněz musí zaslat dalších 10 881 dolarů. „Během této komunikace poškozený zjistil, že společnost, u níž investoval, již byla přejmenována, to v něm vzbudilo podezření a požadoval vrátit nazpět své peníze. Po snaze získat zpět investice, komunikace ze strany neznámého pachatele ustala. Poškozený o peníze bohužel přišel a je velmi nepravděpodobné, že je získá zpět,“ konstatovala policistka s tím, že oznámený případ je prověřován jako trestný čin podvod. 

Zdroj: https://hanacka.drbna.cz/krimi/30150-muz-ze-sumperska-chtel-investovat-do-akcii-online-podvodnici-ho-obrali-o-12-milionu.html?utm_source=centrumHP&utm_medium=regionalbox&utm_term=position-0&utm_campaign=Regional

Další články:

Aktuální téma

Policie přijímá do svých řad nové kolegy

Policie ČR neustále hledá nové kolegy na volná služební místa. Novým policistům je vyplácen náborový příspěvek, ve Středočeském kraji ve výši 150 tisíc korun.

zobrazit více

Rychlý kontakt

Policie České republiky
Obvodní oddělení Příbram
Žežická 498, 261 23
Příbram V - Zdaboř

Tísňové volání:
158
Státní linka:
974 879 760

Městská policie Příbram
nám. T.G.M. čp. 121, 261 01
Příbram I

Tísňové volání:
156
Státní linka:
318 624 245

více kontaktů kontakt na střážníky