Bezpečná Příbram

Podvodné reklamy - společnost ČEZ

Zpět na rozcestník

Policie varuje: Podvodníci zneužili fotku prezidenta Pavla i ředitele ČEZ

Před podvodníky, kteří lákají k investicím spojeným se společností ČEZ, varuje policie v Moravskoslezském kraji. Na internetu se dokonce objevila reklama na takovou investici, ve které podvodníci umístili fotografie prezidenta České republiky a ředitele ČEZ.

Obětí klamavé reklamy se stal pětaosmdesátiletý muž z Opavska, který reklamu s fotografiemi obou osobností považoval za důvěryhodnou. Přišel o 150 tisíc korun. „Vyplnil údaje ke své osobě a čekal, až jej někdo kontaktuje. Netrvalo dlouho a domnělý finanční poradce se ozval, a to v ten samý den. Poškozenému sdělil heslo pro další komunikaci s jiným pracovníkem, a dokonce mu radil, aby na daný účet vložil jen 2500 korun. To muž udělal a přišel mu odkaz na stažení aplikace pro investování, kterou si nainstaloval do svého počítače,“ uvedla mluvčí policie Pavla Procházková.

Následně byl telefonicky kontaktován dalšími údajnými pracovníky energetické společnosti, kteří pro založení investičního účtu potřebovali sdělit i IBAN k bankovnímu účtu, číslo platební karty a její platnost, včetně CVV kódu. „To jim muž dobrovolně poskytl a na závěr mu bylo řečeno, že v dalších dvou hodinách bude probíhat propojování jeho bankovního účtu s investičním, a tudíž se do svého internetového bankovnictví nesmí po tuto dobu přihlásit, aby proces nenarušil,“ dodala mluvčí.

Následně seniora kontaktovala banka, která si všimla podezřelých transakcí. „Z účtu byly poškozenému staženy částky ve výši kolem 150 tisíc korun,“ dodala mluvčí. Obětí podobného jednání se dle policie stala také dvaašedesátiletá žena, která také naletěla na podvod s údajnou investicí do společnosti ČEZ, byť tentokrát reklama žádné fotografie neobsahovala.

I v tomto případě se žena nechala zmanipulovat podvodníky, kteří si na její jméno zřídili kreditní kartu, z níž odčerpali 90 tisíc korun, a sjednali dva úvěry v objemu půl milionu korun.

Po pachatelích policie pátrá. „Opět apelujeme na veřejnost, že je důležité ověřit si věrohodnost investičního poradce nebo dané společnosti. Nikomu za žádných okolností nepovolujte vzdálený přístup ke svému počítači a neinstalujte si na výzvu volajícího do svého zařízení žádné aplikace. Buďte neustále ostražití, protože i vy se můžete stát cílem podobného podvodného jednání,“ dodala mluvčí.

Zdroj: Policie varuje: Podvodníci zneužili fotku prezidenta Pavla i ředitele ČEZ - Novinky

Další články:

Aktuální téma

Policie přijímá do svých řad nové kolegy

Policie ČR neustále hledá nové kolegy na volná služební místa. Novým policistům je vyplácen náborový příspěvek, ve Středočeském kraji ve výši 150 tisíc korun.

zobrazit více

Rychlý kontakt

Policie České republiky
Obvodní oddělení Příbram
Žežická 498, 261 23
Příbram V - Zdaboř

Tísňové volání:
158
Státní linka:
974 879 760

Městská policie Příbram
nám. T.G.M. čp. 121, 261 01
Příbram I

Tísňové volání:
156
Státní linka:
318 624 245

více kontaktů kontakt na střážníky