Bezpečná Příbram

Podvodné reklamy - společnost ČEZ

Zpět na rozcestník

Nová vlna podvodů spojená s akciemi ČEZ. Láká tvář šéfa Beneše i prezidenta Pavla

Dalo by se říci, že inflace, ceny energií, potažmo letos celkově horší ekonomické podmínky mají za následek i vyšší aktivitu podvodníků. Třeba pojišťovny letos evidují nadměrný počet hlášených pojistných událostí, kdy zdaleka ne všechny jsou oprávněné. Asi nebude překvapením, pokud dojde k překonání již loňských vysokých čísel. V roce 2022 totiž pojišťovny sdružené v České asociaci pojišťoven (ČAP) prověřily celkem 13 820 podezřelých pojistných událostí (meziročně o 21 % více), ve kterých odhalily pojistné podvody v celkové hodnotě přes 1,42 miliard korun. Každopádně řada jiných podnikavců pak nadále připravuje různé phishingové pasti, aby v návaznosti vybílili důvěřivým a neopatrným občanům jejich bankovní účty. Aktuálním lákadlem objevujícím se v reklamách na internetu je investice do akcií ČEZ. Dle jedné z nich například stačí 1 akcie a měsíčně máte vydělat 80 000 korun. Podvodníci si na youtube dokonce zřídili zavádějící kanál s názvem "Skupina Cez".

Z dané reklamy například na youtube se zvědavec dostane na internetové stránky podvodné firmy, která pod logem skupiny ČEZ, navíc pod špatnou češtinou, konkrétně zmiňuje: „Investiční projekt Skupina ČEZ schválilo Ministerstvo hospodářského pro všechny občany České republiky“. Jako lákadlo je vedle „garance státu“ zmíněn výdělek při nákupu balíku akcií ČEZ minimálně 70 tis. korun měsíčně. K tomu je ještě přidáno heslo jak z 50tých let: „Energie a elektrárni jsou nyní v rukou lidu!“ Tedy navíc s další hrubkou.

Dále na stránkách jako by šéf ČEZ Beneš uváděl, že firma se rozhodla třikrát zvýšit výrobu. To by jistě potěšilo nejednoho akcionáře ČEZ, když v tomto ohledu lze z hlediska instalované výrobní kapacity firmy hovořit za poslední dvě dekády bohužel o stagnaci.

Každopádně účelem zmiňované reklamy je prvotně získat od důvěřivců základní osobní údaje včetně telefonního spojení, aby se s nimi mohl spojit příslušný finanční „odborník“. Což se následně stane a pokud navolaný nešťastník postupuje dle rad, přijít může o nemalé finanční prostředky. Kroky podvodníků směřují k získání přístupu do internetového bankovnictví. Opavští policisté již aktuálně řeší dva konkrétní případy. V rámci prvního si tak vlastně dotyčná poškozená zřídila nevědomky kreditní kartu, ze které bylo odčerpáno 90 tis. korun. Navíc mělo dojít ke sjednání dvou úvěrů ve výši 500 tis. korun.

V druhém případu vylákali podvodníci na 85letém důchodci navíc také údaje k platební kartě, včetně CVC (CVV) kódu. Nainstalovat si měl dle pokynů i údajnou aplikaci pro investování, která se měla propojit s bankovním účtem. Řečeno mu bylo, že v dalších dvou hodinách bude probíhat propojování jeho bankovního účtu s investičním, a tudíž se do svého internetového bankovnictví nesmí po tuto dobu přihlásit, aby proces nenarušil. Podezřelých transakcí si banka v daný den všimla a svého klienta kontaktovala. Pryč již však z účtu bylo okolo 150 tis. korun…

Zdroj: Nová vlna podvodů spojená s akciemi ČEZ. Láká tvář šéfa Beneše i prezidenta Pavla | Kurzy.cz

Další články:

Aktuální téma

Policie přijímá do svých řad nové kolegy

Policie ČR neustále hledá nové kolegy na volná služební místa. Novým policistům je vyplácen náborový příspěvek, ve Středočeském kraji ve výši 150 tisíc korun.

zobrazit více

Rychlý kontakt

Policie České republiky
Obvodní oddělení Příbram
Žežická 498, 261 23
Příbram V - Zdaboř

Tísňové volání:
158
Státní linka:
974 879 760

Městská policie Příbram
nám. T.G.M. čp. 121, 261 01
Příbram I

Tísňové volání:
156
Státní linka:
318 624 245

více kontaktů kontakt na střážníky