Bezpečná Příbram

Policie informuje

Zpět na rozcestník

Preventivní akce na viditelnost chodců

Dne 20. února začala s účinností novely zákona o provozu na pozemních komunikacích platit povinnost pro chodce, a to mít na sobě reflexní prvky. Mají je mít chodci, pokud se pohybují mimo obec podél okraje vozovky za snížené viditelnosti (tma, mlha, déšť, šero) a kde není veřejné osvětlení. Reflexní prvek by měl být umístěn tak, aby byl dobře viditelný zepředu i zezadu pro ostatní účastníky silničního provozu. V případě porušení hrozí za tento přestupek bloková pokuta do výše dvou tisíc korun.

Chodci sami by však měli mít zodpovědný přístup při pohybu v silničním provozu, jsou spolu s cyklisty ti nejzranitelnější. Příčinou mnoha tragických nehod je právě nedostatečná viditelnost. Používáním reflexních oděvních součástek a doplňků se zvyšuje světelný kontrast vůči pozadí a prodlužuje vzdálenost, na jakou jsou vidět. Modré oblečení je zpozorovatelné pouze na 18 metrů, reflexní prvky až na 200 metrů. Při rychlosti 75 km/h potřebuje řidič asi 30 metrů na to, aby zareagoval a stihl se jdoucí osobě vyhnout.

V nedávné době se staly dvě vážné nehody, kdy byli zraněni chodci. První se odehrála v polovině prosince v Příbrami nedaleko plaveckého bazénu. Devětadvacetiletá řidička srazila ve večerních hodinách dvě chodkyně, které šly po přechodu. Šestašedesátiletá žena následně svým zraněním v nemocnici podlehla. Začátkem února utrpěl těžké zranění nezletilý chlapec, když ho v odpoledních hodinách srazil v Příbrami na přechodu pro chodce jednasedmdesátiletý řidič.

Policie ČR se dlouhodobě zaměřuje na osvětu chodců. Dne 11. března dopoledne proběhla preventivní akce v Brodské ulici v Příbrami. Oslovení občané byli informováni o používání reflexních prvků a obdrželi od policistů nákupní tašku s reflexními pruhy.

Další články:

Aktuální téma

Policie přijímá do svých řad nové kolegy

Policie ČR neustále hledá nové kolegy na volná služební místa. Novým policistům je vyplácen náborový příspěvek, ve Středočeském kraji ve výši 150 tisíc korun.

zobrazit více

Rychlý kontakt

Policie České republiky
Obvodní oddělení Příbram
Žežická 498, 261 23
Příbram V - Zdaboř

Tísňové volání:
158
Státní linka:
974 879 760

Městská policie Příbram
nám. T.G.M. čp. 121, 261 01
Příbram I

Tísňové volání:
156
Státní linka:
318 624 245

více kontaktů kontakt na střážníky