Bezpečná Příbram

Policie informuje

Zpět na rozcestník

Říjen – měsíc kybernetické bezpečnosti

Začátkem tohoto týdne přijali příbramští policisté oznámení o dvou kyberpodvodech. V prvním případě opakovaně telefonicky kontaktoval podvodník staršího muže pod záminkou zhodnocení finančních prostředků a přiměl ho k investování částky 150 tisíc korun, které mu poškozený zaslal. Ve druhém případě přišla ženě SMS zpráva s odkazem pro přihlášení do své banky, kam zadala své přihlašovací údaje, poté vyplnila i ověřovací kód a následně potvrdila požadované potvrzení platby. Po chvíli se jí telefonicky ozval údajný zaměstnanec bankovního ústavu s tím, že se jí někdo naboural do účtu a má své úspory převést na bezpečný účet, což učinila a následně potvrzovala i odchozí platby. Poškozená žena přišla o celkem 25 tisíc korun.

Nejlepší obranou před kyberútoky je osvěta, na nástrahy virtuálního světa je potřeba neustále upozorňovat. Ministerstvo vnitra vydalo brožuru s deseti základními pravidly, jak se chovat na sociálních sítích, určena je zejména pro děti a dospívající. Příbramští policisté v rámci projektu „Mysli, než klikneš“ na odkaze https://www.bezpecnapribram.cz/kyberkriminalita  zveřejňují aktuální podvodné obrázky, které lákají na investování do akcií či kryptoměn, podvržené e-maily zaslané od různých bank svým zákazníkům nebo falešné e-maily zneužívající jména pošty či jiných dopravců. #nePINdej! je vzdělávací kampaň, kdy se zájemci hravou formou mohou rychle naučit, jak nenaletět kybernetickým útokům, www.kybertest.cz  si od loňského roku vyzkoušelo kolem čtvrt milionu lidí.

Držte se těchto pravidel, aby vaše peníze zůstaly v bezpečí:
- nikdy nepřecházejte do internetového bankovnictví před odkazy zaslané v e-mailech či SMS zprávách,
- nikdy nepotvrzujte platbu, kterou sami neprovádíte,
- nikdy neprozrazujte potvrzovací kódy z SMS zprávy,
- nikdy nejednejte dle nesmyslných pokynů, jako je vklad na údajně zabezpečený účet,
- nikdy neinstalujte neznámé aplikace do telefonu či počítače.
 

Další články:

Aktuální téma

Policie přijímá do svých řad nové kolegy

Policie ČR neustále hledá nové kolegy na volná služební místa. Novým policistům je vyplácen náborový příspěvek, ve Středočeském kraji ve výši 150 tisíc korun.

zobrazit více

Rychlý kontakt

Policie České republiky
Obvodní oddělení Příbram
Žežická 498, 261 23
Příbram V - Zdaboř

Tísňové volání:
158
Státní linka:
974 879 760

Městská policie Příbram
nám. T.G.M. čp. 121, 261 01
Příbram I

Tísňové volání:
156
Státní linka:
318 624 245

více kontaktů kontakt na střážníky