Bezpečná Příbram

Preventivní projekty

Zpět na rozcestník

Vyhodnocení průzkumu „Bezpečná Příbram“ 2016

Na jaře letošního roku provedlo město Příbram průzkum pocitu bezpečí svých občanů formou dotazníkového šetření. Mimo dotazy, jaké situace nebo lokality považují respondenti za nebezpečné, se průzkum zaměřil i na návrhy zlepšení bezpečnostní situace nebo preventivních aktivit ve městě.

Dotazník byl zveřejněn v elektronické podobě na webu městského úřadu i v tištěné podobě v radničním měsíčníku Kahan. Na výzvu starosty města k účasti na sběru dat reagovalo 150 respondentů. Nejvíce respondentů patřilo do věkové skupiny 26-50 let, což vede k zamyšlení, zda-li téma bezpečnost v Příbrami dostatečně oslovuje mládež nebo seniory. Nabízí se tak i ukazatel, že (ne)bezpečí a kriminalita již nejsou v Příbrami tématem klíčovým.

První okruh dotazů se týkal majetkové trestné činnosti. V posledním roce se obětí majetkové kriminality stala třetina dotazovaných, ale u věkové kategorie 50+ odpovědělo ANO pouze 2,7 % respondentů. Především šlo o poškození osobního majetku (auto, dům apod.), následně vykradení sklepu či vykradení auta. Co se týče pohlaví respondentů, obavy z poškození majetku označili spíše muži, vykradení sklepu spíše ženy.

Další okruh průzkumu byl zaměřen na oběti násilné trestné činnosti. Cca desetina respondentů uvedla, že se stala obětí násilí, z respondentů věkové kategorie 50+ takto odpověděl jeden jediný. Tyto výsledky společně s daty Policie ČR potvrzují dlouhodobý trend, že násilí v Příbrami – oproti minulosti – zásadně ubylo. Současné obavy respondentů pak poukazují spíše na nedobré mezilidské vztahy a konfliktní situace (nebezpečné vyhrožování, rvačky v hospodě), dále pak na konflikty vyvolávající skupinky mládeže, obavy z napadení v parku či na ulici.

Na otázku, jakého trestného činu se respondenti v našem městě obávají vlastně nejvíce, odpověděla třetina, že násilného trestného činu, pětina pak vloupání do domu či bytu a trestné činnosti spojené se závislostním chováním. Naopak nejméně se občané obávají vandalismu, sprejerství, ničení cizího majetku, vloupání do společných prostor a jiné drobné kriminality. Jako nejrizikovější dobu označilo nejvíce respondentů časový úsek „víkend 0:00 – 6:59“. Důvodem obav je častý výskyt problémových osob, nebezpečné místo v okolí bydliště či špatné pouliční osvětlení. Jako nejnebezpečnější místa označili respondenti takto:

1. Obora – nádraží – kolem potoka až k Rynečku
2. Nový Rybník – Junior klub
3. Náměstí 17. Listopadu a okolí (podchody, ulice)
4. Oblast Křižáku
5. Oblast "Flusárna"

Návrhy na akutní zřízení kvalitního kamerového systému se týkaly 5 míst v následujícím pořadí:

1. Křižák a jeho bezprostřední okolí
2. Čertův pahorek (ubytovny a bezprostřední okolí)
3. Okolí nádraží a Horní Obory
4. Ulice Politických vězňů
5. Oblast Flusárny a okolí Nového rybníka

Dalším okruhem průzkumu bylo hodnocení práce policie, návrhy změn práce policistů či zaměření programů prevence. Oslovení respondenti navrhují především častější pravidelnou pochůzkovou činnost a kontrolu rizikových občanů ze strany policie, navýšení policistů a strážníků v ulicích, zvýšenou kontrolu rizikových míst a vyšší počet bezpečnostních kamer. Následuje oblast komplexní práce s problémovou mládeží jako opatření sociální prevence, kurzy sebeobrany a preventivní akce nebo přednášky do škol.

Komplexní vyhodnocení dotazníkového šetření naleznete ZDE

Další články:

Aktuální téma

Policie přijímá do svých řad nové kolegy

Policie ČR neustále hledá nové kolegy na volná služební místa. Novým policistům je vyplácen náborový příspěvek, ve Středočeském kraji ve výši 150 tisíc korun.

zobrazit více

Rychlý kontakt

Policie České republiky
Obvodní oddělení Příbram
Žežická 498, 261 23
Příbram V - Zdaboř

Tísňové volání:
158
Státní linka:
974 879 760

Městská policie Příbram
nám. T.G.M. čp. 121, 261 01
Příbram I

Tísňové volání:
156
Státní linka:
318 624 245

více kontaktů kontakt na střážníky