Bezpečná Příbram

Romance Scam, Dědictví

Zpět na rozcestník

Žena přišla na internetu o statisíce. Věřila, že se do ní zamiloval ukrajinský prezident

Policisté evidují stále častější případy podvodníků na internetu. Mezi ty nejkurióznější patří případ ženy, která o prázdninách poslala přes 240 tisíc korun údajnému ukrajinskému prezidentovi.

Zvlášť neobvyklý případ podvodu ale policie začala řešit s 42letou ženou, která si celý jeden měsíc myslela, že si dopisuje s prezidentem Ukrajiny. Vše mělo začít komentářem pod jeho videem, po kterém domnělý státník důvěřivou uživatelku sociálních sítí kontaktoval. Hlava země, která je ve válce s Ruskem, jí po intenzivní komunikaci začala vyznávat lásku a plánovat budoucnost. Vše vyvrcholilo jeho pokynem k poslání balíku s jejími úsporami za účelem toho, aby s ním mohla bydlet. 

​"Za přepravu však žena musela zaplatit 240 tisíc korun. Jelikož tolik peněz neměla, musela si je půjčit. Od 'prezidenta', s kterým se znala celý měsíc, měla přislíbeno, že si všechny peníze může vzít zpět z doručeného balíku," přiblížila případ Kormošová s tím, že žena podvod nahlásila až po tom, co ji zaměstnanci banky upozornili, že "prezident" bude zcela určitě podvodník. 

Kdyby policisté pachatele dopadli, za podvod jim hrozí od jednoho roku až do pěti let ve vězení. Úřady v této souvislosti opakovaně vyzývají k opatrnosti na internetu. Nejdůležitější je ověřit si, s kým člověk opravdu komunikuje. "Nevěřte všemu, co vidíte na internetu a hlavně osobám, s kterými se seznámíte na sociálních sítích. Na internetu se každý může vydávat za kohokoliv!" varují. 

Zdroj: https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/518901-zena-naletela-falesnemu-ukrajinskemu-prezidentovi-poslala-mu-240-tisic

Další články:

Aktuální téma

Policie přijímá do svých řad nové kolegy

Policie ČR neustále hledá nové kolegy na volná služební místa. Novým policistům je vyplácen náborový příspěvek, ve Středočeském kraji ve výši 150 tisíc korun.

zobrazit více

Rychlý kontakt

Policie České republiky
Obvodní oddělení Příbram
Žežická 498, 261 23
Příbram V - Zdaboř

Tísňové volání:
158
Státní linka:
974 879 760

Městská policie Příbram
nám. T.G.M. čp. 121, 261 01
Příbram I

Tísňové volání:
156
Státní linka:
318 624 245

více kontaktů kontakt na střážníky