Bezpečná Příbram

Policie informuje

Zpět na rozcestník

Násilí v rodinách

Smutné osudy obětí připomene dne 19. listopadu Světový den prevence týrání a zneužívání dětí, následující den bude výroční přijetí Úmluvy o právech dítěte a 25. listopadu je Mezinárodním dnem proti násilí na ženách.

Týrání, zanedbávání a zneužívání velmi poškozuje tělesný a duševní vývoj dítěte a má za následek tzv. syndrom CAN. Některé děti jsou bohužel trestány za jakýkoliv sebemenší prohřešek, neznají rodičovskou lásku. Stávají se terčem stresu nebo problémů dospělých. Jednou z možností jak těmto dětem pomoci je Linka bezpečí s číslem 116 111, denně vyřizuje několik stovek hovorů. Pomoci může ale každý. Důležité je všímat si okolí, pokud máme podezření, že nějakému dítěti v okolí může být výše uvedeným způsobem ubližováno, pak platí oznamovací povinnost, podezření je možné sdělit i anonymně.

V souvislosti s násilím v rodinách je vhodné připomenout tzv. signál pomoci. Jedná se o mezinárodní gesto, které může využít ohrožená osoba - dospělý člověk, dítě nebo senior - při přímé komunikaci s okolím nebo při video hovoru. Gesto není doprovázeno žádnými slovy, člověk jím dává najevo, že potřebuje pomoc. Osoba otevře dlaň s nataženými prsty, poté ohne palec do dlaně a nataženými prsty ho schová, vznikne tedy pěst se schovaným palcem uvnitř.

Ve světě byly zaznamenány i případy, kdy signál pomoci použila unesená osoba, ukázala ho z jedoucího vozidla okolním posádkám. Někdo z nich pak zavolal na tísňovou linku, aby o tomto incidentu policii informoval.

 

 

Další články:

Aktuální téma

Policie přijímá do svých řad nové kolegy

Policie ČR neustále hledá nové kolegy na volná služební místa. Novým policistům je vyplácen náborový příspěvek, ve Středočeském kraji ve výši 150 tisíc korun.

zobrazit více

Rychlý kontakt

Policie České republiky
Obvodní oddělení Příbram
Žežická 498, 261 23
Příbram V - Zdaboř

Tísňové volání:
158
Státní linka:
974 879 760

Městská policie Příbram
nám. T.G.M. čp. 121, 261 01
Příbram I

Tísňové volání:
156
Státní linka:
318 624 245

více kontaktů kontakt na střážníky